Van afgedankte tuinstoel naar circulair product. Over handelen met het hart met Jilles Verspoor van Plastiek Breda

Van afgedankte tuinstoel naar circulair product. Over handelen met het hart met Jilles Verspoor van Plastiek Breda

05/13/2025 - 10:44

Deze week in onze podcast De Duurzaamheidstransitie een gesprek met Jilles Verspoor, medeoprichter van Plastiek Breda. Dit bedrijf geeft afgedankte plastic tuinstoelen een nieuw, langdurig leven door er nieuwe producten van te maken. We spraken met Jilles over de circulaire werkwijze van Plastiek Breda, zijn visie op de duurzaamheidstransitie, zijn persoonlijke drijfveren en zijn hoop voor de toekomst. Hieronder lees je een aantal fragmenten uit het gesprek. De citaten zijn licht bewerkt voor de leesbaarheid.
  • Podcasts

Over Plastiek Breda en de circulaire werkwijze 

Plastiek Breda geeft in essentie oude, afgedankte tuinstoelen een nieuw leven. Ze doen dit zo lokaal mogelijk, door kleine cirkels te sluiten. Materiaal dat als waardeloos wordt beschouwd, nemen ze in en verwerken ze tot iets dat opnieuw waarde krijgt. De stoelen worden vermalen tot granulaat, verhit tot het kunststof vloeibaar is, en vervolgens geïnjecteerd in mallen voor balkjes en plankjes. Van dat materiaal maken ze producten die mensen dichter bij de natuur brengen, zoals tuinstoelen, bankjes, plantenbakken en boombakken. Jilles zegt: "Ik vind en ik voel dat wij veel te ver bij onze natuur af zijn komen te staan [...] Plastiek geeft met haar producten weer de mogelijkheid om tussen het groen te zitten." 

Bijna alle plastic tuinstoelen zijn geschikt voor hergebruik, vooral die van 100% PP (polypropyleen) zonder metaal of gemengde kunststoffen. PP is een duurzaam materiaal dat lang meegaat en bijna onverwoestbaar is, mits goed gebruikt. Bij het ontwerpen van nieuwe producten denken ze goed na over de opbouw, zodat het kunststof makkelijk te demonteren en opnieuw te gebruiken is. Het materiaal kan zeker vijf tot zes keer mechanisch worden verwerkt zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies. 

Over de duurzaamheidstransitie en de consumptiemaatschappij 

Voor Jilles betekent de duurzaamheidstransitie vooral dat we opnieuw binnen de ecologische grenzen van onze aarde gaan leven. Dat houdt in: minder consumeren en produceren, en zorgvuldiger omgaan met wat we hebben. We moeten volgens hem onze eigendommen weer echt als bezit ervaren – iets dat je repareert en doorgeeft. Hij stelt: 
"We moeten onze producten weer op zo'n manier bouwen en maken met kwaliteit zodat het duurzaam is, en een lang leven heeft." 

De waarde die in grondstoffen en producten zit, moet weer gevoeld worden – als eigenaarschap. Dat vraagt een andere relatie met spullen dan nu gebruikelijk is, waarin ze vaak statussymbolen zijn. Volgens Jilles raken we daardoor steeds verder van onszelf verwijderd en hangen we onze waarde op aan wat we hebben of kopen. Hij maakt zich zorgen over de afnemende circulariteit in Europa. Er is volgens hem een verandering nodig in systemen én in mindset. We worden beïnvloed door alles om ons heen, waardoor er een behoefte ontstaat die er eigenlijk niet is. 

Over de inspiratiebron: van financieel naar circulair 

Voor hij Plastiek Breda oprichtte, werkte Jilles in de financiële sector. Hoewel hij daar plezier had, begon hij zich af te vragen of hij werkelijk verschil maakte. Van huis uit had hij geleerd dat het zonde is om dingen weg te gooien. Het kantelpunt kwam op de basisschool van zijn kinderen. Daar werd goed meubilair vervangen, en het meeste belandde in de container omdat 'niemand dit wil hebben'. Hij vond dat zonde. Hij nam iets mee naar huis, maar daar stond het in de weg. Jilles vertelt: "Voor mij was dat wel het kantelpunt van: ik wil hier iets mee. Ik wil toch echt met de kennis die ik in mijn 15, 20 jaar bij de financiële sector heb opgedaan, iets betekenen in de circulaire economie." Hij begon te brainstormen over mogelijke oplossingen, en zo ontstond het idee van plastic wandtegels – wat uiteindelijk leidde tot Plastiek Breda. 

Over luisteren naar je hart en klein beginnen 

Hoe leer je handelen vanuit je hart? Volgens Jilles is het simpel: door ernaar te luisteren. Dat is niet altijd makkelijk, maar het hoeft geen grote stap te zijn – begin gewoon. Voor hem begon het op de basisschool, bij de realisatie hoeveel er werd weggegooid. Hij belde zijn nicht, die scholen bouwt in Nicaragua, en ging met haar hulp gewoon aan de slag. Mensen om je heen die je stimuleren, helpen daarbij. Jilles vergelijkt het met aan de rand van een zwembad staan en niet durven springen: "De grote stap voor mij was om echt die tenen in dat water te steken. Ik heb dat toen gedaan. En dan voel je, dat water is eigenlijk helemaal zo koud niet. Best lekker." Het helpt als er mensen in het water liggen die je aanmoedigen of je een duwtje geven. De kern is: klein beginnen, kleine stapjes zetten en gewoon doen. 

Over de toekomst: circulariteit als nieuw normaal 

Als Jilles tien jaar vooruitkijkt, hoopt hij een positieve bijdrage te hebben geleverd. In zijn directe omgeving, en steeds verder, wil hij mensen bewust maken van de noodzaak van circulariteit. Hij hoopt dat we dan beseffen: "Dat circulariteit essentieel is. [...] En dat we het ons eigen hebben gemaakt. Dat dat het nieuwe normaal is geworden." Hij hoopt dat we niet langer alleen maar blijven kopen, maar echt weer leren waarderen wat we hebben – en er trots op zijn. En ook belangrijk: dat we weer dichter bij onszelf komen te staan, en daarmee ook dichter bij anderen, zonder concurrentie om bezit, maar gewoon omdat we graag contact maken. Plastiek Breda ziet hij als middel om circulariteit zichtbaar en tastbaar te maken – en daarmee bij te dragen aan bewustwording.