Hoop, humor en handelingsperspectief. Een gesprek met Tessa Kramer

Hoop, humor en handelingsperspectief. Een gesprek met Tessa Kramer

03/25/2025 - 10:25

Deze week in onze podcast De Duurzaamheidstransitie een gesprek met directeur opleidingen en organisaties Tessa Koenderink-Kramer van KlimaatGesprekken, een stichting die mensen helpt klimaatvriendelijker te leven, door kennis uit te wisselen, met focus op het (soms moeilijke) gesprek hierover. Het werd een gesprek over de kunst van een klimaatgesprek voeren, maar ook over de persoonlijke drijfveren en uitdagingen die Tessa ervaart. Hier volgt een impressie van het gesprek in vijf citaten.
  • Podcasts

Over wat KlimaatGesprekken kan betekenen

“De gedachte achter de stichting is dat je een transitie op gang brengt van het ene individu naar het andere, totdat je op een gegeven moment een collectieve beweging hebt. Maar dit wordt lastig als de verbinding tussen het ene en het andere individu verstoord is. Op het moment dat je leert welke psychologische aspecten intreden tijdens zo'n gesprek, daar iets alerter op bent en meer begrip voor de ander krijgt, en tegelijkertijd je gespreksvaardigheden traint, kun je die verbinding weer wel krijgen.”

Over hoe positief het gesprek over klimaat aan te gaan

“Onze tagline is ‘Hoop, humor en handelingsperspectief’. Wij koppelen klimaatactie aan de eigen waarden: wat vind jij belangrijk in het leven? En hoe kun je daaraan bijdragen? Dan voelt dat eigen, je hebt intrinsieke motivatie, onafhankelijk van welke politieke wind er waait of wat je omgeving doet. Dat is een krachtige motivatie.”

Over het nut van intrinsieke motivatie

“Het is groot en veel, dus de eerste reactie is dat we onszelf daartegen beschermen. We houden niet van vervelende, nare gevoelens. Of het nu gaat over relaties of overlijden; vluchtgedrag is ons niet vreemd. En intrinsieke motivatie kan dit doorbreken. Die motivatie om bij te dragen aan een betere wereld kan sterker zijn dan de behoefte om zichzelf te beschermen.”

Over het belang van verbinding met jezelf

“Verbinding met anderen is belangrijk, maar ook die met jezelf. Ik ben mezelf vorig jaar voorbijgelopen in mijn missiegedrevenheid. Dan is alles belangrijk en leuk, maar maak je soms ook keuzes waarin ikzelf en mijn gezin het onderspit hebben gedelfd. En dat is zonde. Het is belangrijk om af en toe niks te doen. Dat is goed omdat er dan allerlei kwartjes vallen en nieuwe ideeën opkomen, maar ook omdat je zo langer gezond en blij bezig blijft met het behalen van je doelen.”

Advies voor zij die wel een verandering willen maken, maar niet weten hoe

“Denk niet dat je de enige bent die zich hier zorgen om maakt of mee bezig is. Er zijn er meer dan je denkt, en het is leuk om samen te ontdekken en elkaar te steunen. Zelfs al is het maar om uit te spreken: ‘wat is het lastig om de duurzame keuze te maken in een fossielgedomineerde maatschappij. Hoe doe jij dat?”