Klimaatpositief ontbijt in het hotel. In gesprek met Glenn Middelhof

Klimaatpositief ontbijt in het hotel. In gesprek met Glenn Middelhof

02/19/2025 - 11:29

Deze week in onze podcast De Duurzaamheidstransitie een gesprek met Glenn Middelhof. Glenn is de drijvende kracht achter het bedrijf TLANT, dat met biologische producten hotels helpt met het verduurzamen van het ontbijt. Wij spraken met Glenn over zijn motivatie om bij te dragen aan een biologische transitie in de hotelindustrie, de uitdagingen en kansen in zijn professionele leven en zijn persoonlijke duurzaamheidsreis.
  • Podcasts

‘Vooruit naar vroeger’ 

“Als wij over duurzaamheid spreken in ons bedrijf, zeggen we ‘vooruit naar vroeger’. Dat klinkt raar, maar vroeger waren we duurzamer. We haalden melk bij de melkboer, met onze eigen flessen. De producten kwamen van dichtbij, we leefden met de seizoenen. Vervolgens zijn er door internationalisering grote merken gekomen, en toen kon het niet meer lokaal. Het moest processed food worden, verpakt en geproduceerd in fabrieken en grootschalig. Dat doet wat met het milieu. ‘Vooruit naar vroeger’ is de kracht van het verleden, gecombineerd met de technologie en denkwijze van nu.” 

Over het belang van denken aan anderen 

“We hebben veel last gehad van de corona-lockdowns. Dat waren donkere perioden. Maar op een gegeven moment zijn we onszelf andere vragen gaan stellen. Niet: hoe kunnen we kosten besparen en het verlies zo klein mogelijk houden? Maar: hoe kunnen we er nu écht zijn voor de klant? We zijn klanten gaan benaderen. Bijvoorbeeld met de vraag of er producten over de datum gingen. Dan moesten ze die terugsturen naar ons en zouden we ze vervangen. Door ons zo op de klant te richten, ging de omzet na de lockdowns gelijk weer terug naar 100. Klanten bleven klant, door ons niet naar binnen te keren, maar de connectie te zoeken.” 

Klimaatpositief ontbijt 

“Ons doel voor over 10 jaar is dat in alle hotels in Europa TLANT het ontbijt verzorgt. Dat is leuk voor onszelf, maar ook belangrijk voor de gast. Want het ontbijt is dan een stuk duurzamer. Het product dat wij dan leveren stoot geen co2 uit, maar is klimaatpositief, draagt dus bij aan een betere planeet. En het ontbijt wordt verrassender. Misschien dat we iets doen met AI, met Virtual Reality. Meer beleving, meer storytelling.” 

Advies voor beginnende ondernemers 

“Er is geen perfect idee, er is geen gouden ei. Ik loop ook nog steeds met meerdere ideeën in mijn hoofd. Pak er een, en zet je er voor 110% voor in. Durf op je bek te gaan, want dat gaat gebeuren. Dat gebeurt mij ook nog. Leer van je fouten, en geef nooit op. Als je dat doet, dan zul je beloond worden. Het fruit dat je dan plukt, is heel zoet.”