Voedsel als medicijn. In gesprek met Anneke Kwee van Caring Doctors

Voedsel als medicijn. In gesprek met Anneke Kwee van Caring Doctors

02/04/2025 - 11:14

Deze week gaan we in onze podcast De Duurzaamheidstransitie in gesprek met Anneke Kwee, gynaecoloog en medisch expert bij Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG). Ze is ook bestuurslid bij Caring Doctors, een organisatie voor artsen en andere zorgprofessionals die zich inzet voor een duurzame, plantaardige voedseltransitie. Afgelopen jaar stond Caring Doctors op nummer drie in de Duurzame 100 van Trouw. In dit gesprek spreken we met haar over waar Caring Doctors zich voor inzet, de kansen en uitdagingen in de duurzaamheidstransitie, en Anneke's eigen duurzaamheidsreis.
  • Podcasts

Over de missie van Caring Doctors 

“We proberen te bespoedigen dat in zorginstellingen gezond voedsel geserveerd wordt, dat tevens goed is voor de planeet. En dan kom je uit op een hoofdzakelijk onbewerkt plantaardig dieet, groente, fruit, bonen en noten. Dat is heel goed voor de gezondheid, en daarmee kunnen we een deel van de epidemie aan welvaartsziekten voorkomen.” 

Over de (te weinige) aandacht voor gezond voedsel is in de zorg 

“In de zorg ligt het dieet niet vooraan in de gedachten, omdat we er niet mee zijn opgeleid. Bij mij is ook pas laat het kwartje gevallen. Ik was zelf al lang vegetariër, al meer dan 35 jaar. Maar dat was vooral vanuit dierenwelzijn. Pas later kwamen daar klimaatoverwegingen bij, en nog later pas gezondheid. En dat vind ik nu ook wel gek, dat ik dit als dokter niet in mijn pallet had. Er is een spreuk: ‘Food as medicine’. We kunnen heel veel behandelen of voorkomen door gezonder te leven, en dan is voedsel daar een onderdeel van, naast bewegen, stressreductie en slapen.” 

Over de noodzaak van voedselverandering 

“Het gaat niet snel genoeg. Wij hopen dat er een sneeuwbaleffect komt. Wij focussen ons op zorginstellingen, omdat de zorg het goede voorbeeld moet geven. Je kan het niet meer verkopen dat bijvoorbeeld iemand aan darmkanker is geopereerd en vervolgens een gehaktbal geserveerd krijgt. Dat gebeurt nog. En natuurlijk, de omslag vraagt veel. Maar we hopen dat als er een paar zorginstellingen zijn die die omslag gemaakt hebben, anderen volgen en het snel zal gaan. 

Over de duurzaamheidstransitie 

“Vergeet voeding niet. Vaak gaat het over vliegen, autorijden, maar over voeding hoor ik relatief weinig. Maar met voeding kun je een grote impact maken. En het kan geleidelijk. Je hoeft niet gelijk helemaal plantaardig te eten. Het scheelt al veel als je van vijf keer per week vlees eten naar drie keer gaat. En ga het eens proberen. Experimenteer met peulvruchten, verse groenten.” 

Wil je het hele gesprek luisteren, dan kan dat via de link hieronder, maar je kunt ook luisteren via je favoriete podcast app; zoek naar ‘De Duurzaamheidstransitie’ en je vindt alle afleveringen tot nu toe.