Duurzaamheid aan het licht brengen. Een gesprek met Wouter Plomp

Duurzaamheid aan het licht brengen. Een gesprek met Wouter Plomp

11/08/2024 - 15:07

In deze aflevering van de podcast 'De Duurzaamheidstransitie' interviewen we Wouter Plomp, oprichter van Lumeco, een bedrijf dat zich specialiseert in energiezuinige en circulaire verlichtingsoplossingen. We spraken met hem over wat duurzaamheid in de verlichtingswereld precies behelst. Hoe krijgt hij bijvoorbeeld circulaire oplossingen in zijn bedrijf voor elkaar en hoe houdt hij dat betaalbaar? Maar het gaat ook over het sociale aspect van duurzaamheid, over hoe hij met zijn bedrijf mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een toekomst geeft. En over nieuwe trends zoals ‘light as a service’, over het verlichten van de Nachtwacht en over de groei van Lumeco naar een bedrijf met 65 werknemers.
  • Podcasts

Hieronder vind je een fragment uit het interview, waarin we Wouter vragen naar hoe hij zijn werknemers meekrijgt in de duurzame visie van Lumeco:

Hoe krijg je het voor elkaar om iedereen met jouw visie mee te krijgen?

“Hoe groter de organisatie wordt, hoe moeilijker het wordt alle kikkers in de bak te houden. We proberen dat vooral voor elkaar te krijgen door meerdere keren per jaar een teamdag te organiseren. Daarin verweven we, naast dat iedereen het leuk heeft, ook het sociale aspect van duurzaamheid: iedereen gaat bijvoorbeeld samen schoonmaken op de plek waar we zijn. Dus ook de directeur staat in het magazijn te vegen. Dat eerst samen, en dan iets leuks doen. En dan hebben we het kist-moment: dan gaan we op een kist vertellen hoe we ervoor staan, wat we voor de komende tijd verwachten. Ik vergelijk ons dan met champagne: een exclusief product met veel ingrediënten, waar veel ambacht in zit. En als maar één ingrediënt niet goed is, één iemand is niet gelukkig, dan heeft dat effect op het hele product, oftewel onze hele organisatie.”

Welk advies zou je andere ondernemers willen geven die anderen willen meekrijgen in hun duurzaamheidsmissie?

“Je moet communiceren, je verhaal vertellen. Het moet in je gedrag zitten, maar ook in je symboliek. Je kunt als directeur zeggen dat je sociaal bent, maar als jouw auto altijd op de voorste plekken geparkeerd staat, vraag ik me af of je tussen je werknemers staat of erboven. Daarnaast kun je iedereen vertellen hoe het moet, maar als je zelf dronken je boot het strand op vaart, dan is dat niet in lijn met elkaar. En dat moet wel. Je moet het voorbeeld geven.”

 

Ben je benieuwd naar het hele gesprek dat we hadden met Wouter? Hieronder vind je een directe link om die te beluisteren, en een video waarin hij zelf vertelt waarom je de podcast moet beluisteren. Je kunt de podcast ook beluisteren door op je favoriete podcastspeler naar ‘De Duurzaamheidstransitie’ te zoeken.