Worstelen met de duurzaamheidstransitie. Een gesprek met lector Duurzaamheidstransities Frans Melissen

Worstelen met de duurzaamheidstransitie. Een gesprek met lector Duurzaamheidstransities Frans Melissen

11/27/2024 - 09:34

Deze week gaan we voor podcast De Duurzaamheidstransitie in gesprek met Frans Melissen, lector duurzaamheidstransities aan de Breda University of Applied Sciences. Hij is de aanstichter van deze podcast, maar ook iemand die zich al decennia inzet voor een transitie naar meer duurzaamheid. We spreken over het lectoraat en de podcast, maar ook over zijn visie op de duurzaamheidstransitie, zijn worstelingen en zijn ideeën over hoe die transitie aangejaagd moet worden. Hieronder een aantal fragmenten uit het interview, om je een idee te geven hoe het gesprek verliep.
  • Podcasts

Over zijn gevoel bij de duurzaamheidstransitie

“Ik voel veel onrust. Aan de ene kant past dat bij mij, ik ben ongeduldig. Maar het gaat ook over: gaat het wel snel genoeg? Gaan we wel de goede kant op? Krijgen we genoeg mensen mee? Doen we het wel goed? En wat kan ik eraan bijdragen? En dat is waar ik elke dag mee worstel.”

Over die worsteling

“Hoe ik dat volhou? Goede vraag… Ik kan me niet voorstellen dat me met iets anders bezig zou houden. Ik ben 30 jaar bezig met dit onderwerp, en sindsdien is dit het enige onderwerp dat er echt toe doet: hoe zorgen we ervoor dat we op deze planeet kunnen blijven leven op een manier die het waard maakt om te leven?”

Over de manier waarop de duurzaamheidstransitie vormgegeven moet worden

“Ik ben steeds minder gaan geloven dat we boos moeten worden. Dat wil niet zeggen dat er geen actie moet worden gevoerd, of dat mensen niet overtuigend boos moeten kunnen worden om hoe we met de planeet omgaan. Maar het zit in het woordje ‘overtuigend’.”

Hoe je mensen kan bewegen tot een duurzamere levensstijl

“Onze overheid is een voorbeeld hoe het niet moet. Dat is de strategie: ‘de wereld veranderen begint bij jezelf’. Natuurlijk is dat waar. Maar het moet ook interessanter, aantrekkelijker, leuker gemaakt worden voor mensen om te veranderen. En dat doe je niet door mensen een schuldgevoel aan te praten. Wel door nieuwe producten en diensten aan te bieden, door te zorgen dat het makkelijker worden. En daar moeten we naar kijken: hoe gaan we dat voor elkaar krijgen?”

Advies voor mensen die zich inzetten voor een betere wereld

“Doe je uiterste best, maar reken jezelf af op de inspanningen en niet op het resultaat. Het resultaat hangt af van zo veel andere factoren, van de rest van de wereld. Je moet jezelf niet de druk opleggen dat jij degene bent die de wereld redt.”

Wil je het hele gesprek luisteren, dan kan dat via de link hieronder, maar je kunt ook luisteren via je favoriete podcastspeler; zoek naar ‘De Duurzaamheidstransitie’ en je vindt alle afleveringen tot nu toe.