'Wij lenen de wereld van onze kinderen'

'Wij lenen de wereld van onze kinderen'

07/09/2024 - 14:38

Voor de podcast 'De duurzaamheidstransitie' spraken we met Alexander Vandevelde, directeur Zevenheuvelenloop. In dit artikel vind je een verslag van dit gesprek. Naast de onderwerpen in dit artikel spraken we met Alexander ook over verminderen, over de kaders waarbinnen hij werkt in de Zevenheuvelenloop en de toekomst op het gebied van duurzaamheid van sportevenementen. Ben je benieuwd naar het hele gesprek dat we hadden met Alexander? Onder het artikel vind je een speler om die te beluisteren, en een video waarin Alexander vertelt waarom je de podcast moet beluisteren. Je kunt de podcast ook beluisteren door op je favoriete podcastspeler naar ons te zoeken.
  • Podcasts

Eerst dacht hij nog dat het een vrijwilligersbaan was, voorzitter van de Zevenheuvelenloop, een hardloopwedstrijd op en rond de heuvels van Nijmegen. Toen dat niet zo bleek te zijn, zag hij een grote kans om meer met zijn leven te doen dan te participeren in de ‘ratrace’, zoals hij zijn leven op dat moment zag. Alexander Vandevelde is sinds zes jaar de directeur van Zevenheuvelenloop. Duurzaamheid is een van zijn grootste drijfveren.

Die drijfveer is persoonlijk. Het eerste beeld dat hij ziet wanneer hij aan de duurzaamheidstransitie denkt is het beeld van zijn dochter: “wij lenen de wereld van onze kinderen, en zij van hun kinderen: hoe geef je hem door? Ik doe er thuis en op werk mijn stinkende best voor om een milligram bij te dragen aan het beter doorgeven van de planeet dan nu voorspeld wordt.”

Waar komt die drijfveer vandaan? Een belangrijk moment was een ongeluk waar hij met zijn schoonvader bij betrokken raakte, die daarbij overleed. Alexander had tot die tijd een drukke baan in de Randstad, waar hij iedere dag vanuit Limburg heen reed. Hierna stelde hij zich de vraag waar hij mee bezig was: “Ik dacht: ik stop gewoon met de ratrace. Ik heb toen mijn baan opgezegd. Toen zag ik op LinkedIn deze functie, directeur Zevenheuvelenloop.”

Impact van De Zevenheuvelenloop

De Zevenheuvelenloop is een van de duurzaamste sportevenementen van Nederland. De basis daarvoor is gelegd door de eerste directeur van de Zevenheuvelenloop, Henk Stevens. Hij was in de jaren 1984 al bezig met het tegengaan van verspilling én met het vervoer van de deelnemers naar de loop. Want in het vervoer ligt de meeste uitstoot. Het vervoer is ook belangrijk om over na te denken wanneer het gaat om de impact die het evenement heeft op de stad: wanneer iedereen met auto’s komt loopt de stad vast.

De impact van de Zevenheuvelenloop is groot, zo vertelt Alexander ons. De loop zorgt ervoor dat mensen gaan trainen, fitter worden en bewuster met voeding om gaan. Daarbij betrekt de loop ook kinderen, om die al op jonge leeftijd bewust te maken van gezond leven.

Moeilijke besluiten

Een duurzaamheidstransitie vergt soms ook moeilijke besluiten, zo bleek uit ons gesprek met Alexander. Zo heeft hij moeten besluiten met een sponsor te stoppen, omdat de duurzaamheidsambities van de loop en het bedrijf te veel uit elkaar liepen. Of een andere sponsor die hun product wilde uitdelen tijdens de loop: “daar moesten we zerotolerance beleid op toepassen: dat doen we hier niet. Je mag wel iets laten zien, maar niet uitdelen. De helft van de mensen heeft dat helemaal niet nodig.”

De duurzaamheidstransitie die Alexander probeert te bewerkstelligen is er dan ook niet een die een rechte lijn heeft gevolgd. Hij is veel hobbels tegengekomen.

Zo’n andere hobbel: in plaats van een plastic coating in de bekers met water die worden uitgedeeld tijdens de loop, heeft hij coating van zeewier geprobeerd. Uiteindelijk bleek dat niet goed te werken. Maar hoewel de technologie een hulpmiddel kan zijn, is de duurzaamheidstransitie niet technologisch van aard, maar is het een mentaliteitsverandering, zo vertelt Alexander ons: “Voor elk technisch probleem dat ik had, heb ik een oplossing gevonden. Maar op basis van draagvlak hebben we die oplossing toch niet doorgevoerd.” Het begint met het stellen van de juiste vragen: hoe verhoud je je tot de volgende generaties? Alleen door dergelijke zingevingsvragen te stellen en beantwoorden creëer je  dat draagvlak, zo is de boodschap van Alexander.

We spraken met Alexander ook over verminderen, over de kaders waarbinnen hij werkt in de Zevenheuvelenloop en de toekomst op het gebied van duurzaamheid van sportevenementen. Ben je benieuwd naar het hele gesprek dat we hadden met Alexander? Luister het hele verhaal hieronder.

Op de afbeelding staat Alexander met Joshua Cheptegei, deelnemer aan de Zevenheuvelenloop en winnaar van Olympisch goud op de marathon in Parijs.