De facilitair manager als voortrekker

De facilitair manager als voortrekker

08/29/2024 - 04:24

Voor de podcast 'De duurzaamheidstransitie' spraken we met Rob Klinkert, facilitair manager bij PwC. In dit artikel vind je een verslag van dit gesprek. Ben je benieuwd naar het hele gesprek dat we hadden met Rob? Onder het artikel vind je een speler om die te beluisteren, en een video waarin Rob vertelt waarom je de podcast moet beluisteren. Je kunt de podcast ook beluisteren door op je favoriete podcastspeler naar ons te zoeken.
  • Podcasts

Invloed

In onze gezamenlijk route naar duurzaamheid spelen grote bedrijven een cruciale rol. Meer dan individuele professionals, kan door een grote organisatie een verschil gemaakt worden. Maar hoe krijg je zo’n organisatie in beweging? Neem nou PwC: heeft 13 vestigingen in Nederland. Dertien gebouwen gevuld met zo’n 5500 werknemers. Hoe krijg je nu zo’n grote organisatie in beweging?

Dit is precies de uitdaging die Rob Klinkert aan is gegaan. Sinds negen jaar werkt hij bij de facilitymanagementafdeling van PwC, waar hij een drijvende kracht is achter hun duurzaamheidstransitie. Facilitair managers hebben veel invloed op de duurzaamheid van een bedrijf: van het onderhoud van de gebouwen, tot de geserveerde lunches, facilitair managers zijn betrokken bij alle ondersteuning van de core business van een bedrijf. En juist via deze aspecten van het bedrijf kun je mensen inspireren om mee te gaan in de transitie.

Positiviteit

Meer dan wat ook, moet een facilitair manager zich kunnen verplaatsen in de gedachtegang van anderen, zo merkte Rob op. Hij herinnert zich de tijd dat men bij PwC met meatless Mondays begon: “Daar kwamen pittige reacties op: ‘hoezo bepaal jij wat ik eet?’ Dat heeft wel zicht gegeven over wat we communiceren. In dat geval communiceerden we vooral wat niet mag.” Het werkt veel beter om positiviteit te benadrukken. Zet de social enterprises die de meatless Monday organiseren in het zonnetje, benadruk niet ‘vleesloos’, maar de heerlijke smaak van plantaardig eten.

Een andere manier om uiting te geven aan beweging en positiviteit is het vertellen van verhalen. Een circulair gebouw is niet zo bijzonder als je ernaar kijkt, je ziet het ‘circulaire’ niet. Pas door het verhaal te vertellen worden mensen enthousiast, komen ze in beweging.

Je moet echter niet denken dat het hierna een gemakkelijke route is. Rob begon met zijn duurzaamheidsambities met een mooie routekaart: “Ik weet nog dat ik dacht: dan gaan we van punt A naar B. Helaas, in de praktijk moet je soms B overslaan om eerst naar D te gaan en dan via C weer terug naar B.” Hoe kun je zo’n onverwachte route met je organisatie aangaan? Bij PwC is dat gelukt door met collega’s met elkaar in gesprek te blijven, na te denken en werken aan oplossingen.

Drie leerpunten

Wat kunnen we leren van Rob’s ervaringen bij PwC? Hijzelf noemt drie leerpunten: Het gaat erom dat je gaat (1) doen. Als je aan het begin van een mentaliteitsverandering zit, zullen het kleine stapjes zijn; moet je collega’s meenemen in je gedachten. Daarna kun je verder gaan. Rob vertelt: “Stel je ambitie op een (2) groter doel af, verder in de toekomst. Een ambitie waarvan je denkt: dat wordt best lastig. Maar ik ga ervoor. En: (3) doe het met elkaar. En als je het niet met elkaar kunt doen, zoek dan naar één collega. Want alleen is het moeilijk, maar met zijn tweeën ga je meer mensen meekrijgen.”

Deze uitgangspunten staan centraal in het verhaal van Rob. Een duurzaamheidstransitie gaat niet alleen maar over mooie oplossingen bedenken, of inzetten op technologische innovatie. Het is een mentale verandering; het is een proces van stappen waarbij alle neuzen dezelfde kant op moeten gaan staan. En dat bereik je alleen maar als je laat zien hoe mooi, leuk en interessant een verandering naar duurzaamheid is.