'De ergste ziekte in je bedrijf is perfectionisme'

'De ergste ziekte in je bedrijf is perfectionisme'

09/02/2024 - 13:12

Voor de podcast 'De duurzaamheidstransitie spraken wij met ondernemer en directeur van CFP Green Buildings Bram Adema. In dit artikel vind je een verslag van het gesprek. Ben je benieuwd naar het hele gesprek, waar nog veel meer onderwerpen aan bod komen? Onder het artikel vind je een speler om die te beluisteren, en een video waarin Bram vertelt waarom je de podcast moet beluisteren. Je kunt de podcast ook beluisteren door op je favoriete podcastspeler naar ons te zoeken.
  • Podcasts

Vraag je ondernemer Bram Adema wat duurzaamheid is, dan valt op dat hij over ‘vroeger’ gaat praten. Maar niet omdat vroeger alles beter was. Bram definieert duurzaamheid namelijk niet alleen als het mooie houden en beschermen, maar ook als het voorkomen dat we het vermogen verliezen om het mooie te kunnen behouden en beschermen. 

En dat is precies de manier waarop hij werkt aan duurzaamheid met zijn onderneming, als ondernemer. Bram is oprichter en directeur van CFP Green Buildings, een organisatie die anderen helpt hun gebouwen te verduurzamen, onder meer via online tools en persoonlijke adviezen. En juist in die gebouwen liggen veel zaken besloten die behouden moeten worden. Soms omdat het simpelweg een mooi, belangrijk gebouw is, maar ook – en vooral – omdat “ieder gebouw […] bestaat uit beton, edele metalen, plastic en glas. Zolang dat gebouw gebruikt wordt, of volledig hergebruikt kan worden in nieuwe gebouwen, hoeven we geen virgin materials (nieuwe grondstoffen, red.) te delven, en kunnen we de aarde langer behouden.” Het mooie behouden dus! 

Circulariteit

Het doel van CFP Green Buildings is dan ook vanaf het begin om onze bebouwde wereld te helpen circulair te worden, om geen virgin materials te gebruiken. Inmiddels is dit uitgangspunt wetgeving geworden, maar in de begindagen van CFP was dit wel anders. Bram vertelt over een bijeenkomst van MVO Nederland in 2012, waar hij over zijn bedrijf mocht vertellen. Hem werd gevraagd wat er in 2020 veranderd zou zijn in de gebouwde omgeving en hij antwoordde dat we dan tot 90% aan energiebesparing konden doen, en in 2030 zouden we de gebouwde omgeving circulair hebben gemaakt. Bram voegt toe: “Er kwam toen een hoongelach uit de zaal. ‘Leuk dat die jongen zo ambitieus is’. Dat circulariteit acht jaar later wetgeving zou zijn kon niemand voorspellen, ik ook niet. Maar toen ik naar huis reed, dacht ik: ik kan de tent net zo goed sluiten.” Destijds kon zijn verhaal, het verhaal van zijn onderneming, de handen nog niet op elkaar krijgen. 

Oplossingen

Het verhaal van Bram’s ondernemerschap is dan ook niet één vaste lijn naar succes. Het grootste struikelblok was wel de schaal. Consultants kunnen nu eenmaal niet een tienvoud aan adviezen uitbrengen, laat staan een duizendvoud, maar dat is volgens Bram wel het aantal dat nodig is om écht impact te maken. Het verhaal van CFP is er dan ook een van durf: “De ergste ziekte die je kan hebben in je bedrijf is perfectionisme. Het liefst zouden we nooit falen. Maar als je bang bent om te falen stel je doelen die haalbaar zijn. En als je op ongeveer tweederde van een haalbaar doel uitkomt, is dat niets. Dus je moet extreme doelen stellen, want dan komen ook extreme gamechangers in beeld. De oplossingen dienen zich vanzelf aan.”  

Bram vertelt ons dat voor CFP het internet de gewenste oplossing bleek te zijn. Niet lang na de bijeenkomst bij MVO Nederland nam hij een gok: “Wij gingen onze kennis beschikbaar maken via internet. Met andere woorden, iedereen moet zijn eigen energieconsultant kunnen zijn.”  

Een gok, want nu werd de door CFP ontwikkelde kennis vrijwel gratis beschikbaar via internet. Een scan van voorheen tweeduizend euro, was nu beschikbaar voor 50 cent. Maar de gok betaalde zich uit: “We werken nu in 10 landen en breiden uit naar 20 landen, en ons consulting bedrijf is groter dan ooit.”

Geluk

In deze gok ligt dan ook het succes besloten van zijn onderneming: “Door het probleem in theorie op te lossen, over de drempel heen te stappen van alles wat mis zou kunnen gaan, het gewoon gaan doen en ondertussen met gezond verstand de risico’s zo te verlagen dat je er niet aan stukgaat.” Is deze benadering een garantie op succes? Nee, zo zegt Bram: “Het is niet alléén geluk, maar het is óók geluk.”  

En met dit recept adviseert hij nu over verduurzaming van 3,5 miljoen gebouwen. Gebouwen die het mooie in zich behouden, en tegelijk zo veranderen dat het mooie behouden kan blijven.

Beluister de podcast via je favoriete platform. Zoek op 'De duurzaamheidstransitie' en je zult ons vinden. Of beluister via onderstaande podcastspeler.