Circulair pionieren in de keukensector

Circulair pionieren in de keukensector

10/13/2024 - 15:32

Voor de podcast 'De duurzaamheidstransitie' spraken we met Jordy van Osch, mede-oprichter van Chainable. In dit artikel vind je een verslag van dit gesprek. Ben je benieuwd naar het hele gesprek dat we hadden met Jordy? Onder het artikel vind je een speler om die te beluisteren, en een video waarin ze zelf vertelt waarom je de podcast moet beluisteren. Je kunt de podcast ook beluisteren door op je favoriete podcastspeler naar ons te zoeken.
  • Podcasts

Jordy van Osch is medeoprichter van Chainable, een keukenbouwer voor de zakelijke verhuurmarkt. Bijzonder aan zijn bedrijf is dat het zich richt op het duurzaam omgaan met keukenmaterialen, een idee waarmee het een pioniersfunctie vervult binnen de sector. Jordy’s grote doel is dan ook om anderen te inspireren met zijn duurzame bedrijfsmodel: circulaire keukens bouwen.

Circulariteit

Chainable is bijna vier jaar geleden opgericht met een duidelijke missie: het ontwikkelen van keukens die gemaakt zijn van circulaire materialen. Deze keukens zijn ontworpen om herbruikbaar te zijn en aanzienlijk langer mee te gaan dan de standaard levensduur van 15 tot 20 jaar. Jordy legt uit dat in Europa jaarlijks 12,5 miljoen keukens verdwijnen omdat ze niet ontworpen zijn voor re-assemblage, wat leidt tot enorm veel afval. 

Voor Jordy vertegenwoordigt duurzaamheid een circulaire economie, een cruciaal middel om de leefbaarheid van onze planeet te behouden en zelfs te verbeteren. Hij ziet de duurzaamheidstransitie als een transitie naar een leefbare wereld voor zowel mensen als de natuur.

Practivisme

Tijdens zijn studie Sustainable Technology realiseerde Jordy zich dat ons huidige systeem niet houdbaar is. Hij koos voor 'practivisme' als de manier om verandering teweeg te brengen: niet protesteren (activisme), maar zelf laten zien hoe het anders kan door duurzame technologieën toe te passen in de praktijk.

Chainable's doel is ambitieus: heel de keukensector inspireren en motiveren om circulair te worden. Jordy's trots ligt niet alleen in hoever ze zijn gekomen, maar ook in het feit dat anderen in de sector hun voorbeeld beginnen te volgen.

Uitdagingen

Momenteel vormen de hoge initiële investeringskosten – veroorzaakt door de keuze voor duurzamere, maar kostbaarder materialen – een uitdaging voor een circulair bedrijfsmodel. Maar volgens Jordy, is er hoopvolle verandering op komst. Binnen de EU zijn er plannen om arbeid minder en het gebruik van nieuw materiaal meer te belasten, wat circulair ondernemen economisch aantrekkelijker zal maken. Nederland heeft zich verbonden aan de ambitie om in 2030 voor 50% circulair te zijn en volledig in 2050.

De weg naar succes zit vol uitdagingen, zoals het opschalen van het bedrijf zonder dat het team in eerste instantie meegroeit. Inmiddels heeft Chainable de focus gelegd op teamgroei om deze operationele uitdagingen beter aan te kunnen pakken.

Lifebalance

Jordy adviseert anderen om in gesprek te gaan en ervaringen te delen. Vind iets waar je hart bij ligt. En wordt verliefd op het probleem dat je aankaart, en niet op jouw oplossing voor het probleem. Dit zorgt voor blijvende energie en motivatie. Het vinden van een balans in het leven is volgens hem essentieel; door sporten en voldoende slaap houdt hij zijn balans, wat cruciaal is voor langdurig succes. Daarbij gebruikt hij bewust niet het meer gangbare “work-life balance”, omdat dat een uitruil veronderstelt, maar “lifebalance”. Het leven moet in balans zijn.